čtvrtek 10. září 2009

Varroa a Nosema hubí včelstva v Kanadě

Včelaři tam říkají, že chemické prostředky nefungují. Podle nové zprávy včelaři zoufale potřebují nový produkt k hubení hmyzího vampíra, který má za vinu 30 procentní úhyny včelstev v provincii Alberta minulou zimu.

Je to třetí rok, kdy nejvíce medově produktivní provincie Kanady utrpěla velké zimní ztráty, a včelařský úrůmysl ztrácí v bitvě proti roztoči varroa, který se stává rezistentní k tradičním chemickým prostředkům boje.
Včelařský odborník Medhat Nasr řekl, že zatímco včelaři očekávali ztráty vlivem selhání ošetřování proti škůdcům, přesto byli zděšeni rozsahem problému. "Bylo to rychlé a ztráty byly nad jejich očekáváním." Ačkoli varroa - sající včelám krev jako upír - byl znovu tento rok pociťován, nový druh nosemy, houby infikující trávící trakt hrála dlouhou zimu hlavní roli, jak ukazuje průzkum u 95 včelařů, kterým byla laboratorně analyzována včelstva.

Nouzové povolení jednorázového použití Apivaru minulý podzim, chemický produkt populární v ostatních zemích, ale neschválený zde, měl nějaký účinek na roztoče varroa, ale nová léčiva jsou "zoufale nutná", jak říká zpráva. Také tradiční antibiotická léčiva neúčinkuje efektivně v potlačování nosemy, která je jistou formou průjmu. A včelstva, která přežila byla vážně oslabena oběma škůdci. Laboratorní analýza včel, které přežily vykazovaly 60 procent včelstev bylo infikováno varroa nad ekonomickým prahem, a 50 procent trpělo nákazou nosemy. "Tyto činitelé jsou v současné době studováni, aby se zlepšil dozor nad včelími škůdci a způsob ošetřování, řek Nasr.

Včely v Albertě produkují asi 15 milionů kg medu každý rok, asi 40 procent celkové produkce Kanady. Alberta má minimálně 700 včelařů a 250,000 včelstev a asi 40% včelí populace Kanady. Malcolm Connell, president Edmonton Beekeepers Association, říká, že extrémně nízké teploty v prosinci a březnu pravděpodobně spustily další faktory.  "Tento mimořádný stres způsobil, že jsou včely vnímavější k nosemě, a ovšem nejhorší je faktor Varroa."

"Jak jdete na sever provincie, oblasti jsou v zimě chladnější a tudíž je větší úhyn v zimě, a proto více včelařů ze severu berou včely na zimu do jižní Britské Kolumbie."

Connell řekl, že nemoc Collapsed Colony Disorder, kdy včely v USA mizely úplně z úlů, to není tento případ v Albertě.

The Edmonton Journal


________________________________________________________________________________

Film Mlčení včel   -  "Silence of the Bees"  -  o možných příčinách Nemoci hroucení včelstev a jejích následcích. Doprovodný komentář je v polštině

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com