pátek 25. září 2009

Poslední část cestopisu z Ekvadoru

Posilam dalsi pokracovani meho cestopisu, obavam se, ze je to dil posledni, a to hned ze dvou duvodu:
1. Cim dele tu jsem, tim vice jsem se szila s mistnimi podminkami a vsechno mi tu pripada normalni, tudiz nevim, co vam psat:-)
2. Pristi patek opoustim mou novou ekvadorskou rodinu a vyrazim smer Peru, kde se sejdeme s Petrem, a pak uz budeme cestovat z mista na misto, a tak asi na cestopis nebude tolik casu ani prilezitosti.

V pondeli nas opustil muj spolubydlici Martin a vyrazil smer Peru (meli bychom se znovu setkat v pulce rijna na jeden vecer v Cuzcu pod Machu Picchu), tak jsem zustala ve skole sama s Lilou (se kterou bychom se meli setkat znovu v pulce rijna na jeden vecer v Lime:-)) - s tou travim take vetsinu volneho casu. O vikendu jsme byli na vylete v nedalekem narodnim parku Cajas, coz bylo moc krasne a v nedeli pak na dalsi rodinne akci. O tomto vikendu bychom rady vyrazily na dalsi vylety. V utery prijela nova spolubydlici Emily (z Colorada, chodi ale do jine jazykovky), takze pocet lidi v domacnosti se drzi na stejnem poctu 8 + pes:-). Od tohoto tydne uz mam spanelstinu "pouze" 4 hodiny denne, odpoledne jsem tento tyden vypomahala v sirotcinci, o cemz vam take napisu.

KULINARSKE ZAZITKY
Doposavad jsme tu ochutnali pomerne velke mnozstvi mistnich specialit, nektere z nich mi ale pripadali vcelku normalni, a tak vam popisu pouze to, co mi pripadalo at uz z jakehokoliv duvodu specialni.

NAPOJE:
- Zhumir - je mistni palenka z cukrove trtiny, 40 % alkoholu a konzumuje se tu s oblibou, at uz ta standardni michana s colou ci cimkoliv jinym nealkoholickym sladkym, nebo treba s prichuti broskve (jako nase broskvova), pomerance, citronu... je to vicemene jediny velmi levny alkoholicky napoj (litr stoji tak 40 Kc), vsechen alkohol z dovozu vcetne vina je mnohem drazsi nez u nas
- Canelazo - teply sladky napoj podobny nasemu punci, ktery obsahuje skorici (="canela", z toho vyplyva i nazev), obcas i dalsi koreni, Zhumir (viz nahore), stavu z pomerance a hodne limetek a spoustu cukru

POCHUTINY:
- Mote - je to druh kukurice, ktery se prodava predpripraveny v obchodech, jsou to takova varena zrna kukurice o velikosti ca. 1x1 cm a ji se to naprosto ke vsem pokrmum, dava se to do polevky, jako priloha... zkratka je to porad a vsude! (na zacatku mi to prislo chutne, ale ted uz mi to leze usima...)
- ryze - stejne jako Mote je jako priloha ke vsem pokrmum... i kdyz mate brambory, tak dostanete i ryzi...
- maso - u nas v rodine se moc neji, jinak nevim, ale kazdopadne je to pro moji rodinu asi dost drahe, a tak kdyz uz mame maso, je ho vetsinou malicka porce. V restauracich se jinak vsude nabizi, hlavne veprove.
- aji = omacka z palivych papricek, vetsinou namichana s rajcatovym protlakem - je to nejpouzivanejsi omacka a je vsude a ke vsemu stejne jako mote a ryze (te jsem se ale jeste neprejedla:-))
- cuy (cti kui) = morce - jak rekl nas pruvodce v muzeu na rovniku, on ma nase milacky morcata rad, nejradeji s brambory... jako my jime kraliky, tady jedi krome kraliku spis morcata... uz jsme jedno v restauraci ochutnali a zadna velka slava to pro me nebyla, preferuju kralika... kazdopadne se nejprve nakladaji do soli a cesneku na 48 hodin, a pote se 1 celou hodinu griluji
- trucha (cti truca) = pstruh - v jezerech tu maji pstruhy (hlavne v tom narodnim parku Cajas, kde jsme byli o vikendu), jsou vynikajici a pozor - na rozdil od tech nasich jsou cerveni! chutove neco mezi lososem a pstruhem, zatim to nejlepsi, co jsem tu jedla!
- ceviche (cti sevice) - morske plody podavane ve studene vode s citronovou stavou (to je trochu zjednodusene, priprava je jinak podstatne slozitejsi) - takze vlastne takova studena citronova polevka s vynikajicimi rybami ci krevetami. Je to specialita hlavne v Peru, tak jsem zvedava, jak se budou ty peruanske lisit od tech ekvadorskych

ZAKAZNICKY SERVIS

Toto slovo tu vetsina obchodniku nezna:-). Obchody tu nemaji oteviraci doby, tedy alespon ty male, kterych jsou desitky jen po moji ceste do skoly. Jednou jdu do skoly a maji otevreno, podruhe zase zavreno, potreti zavreno, poctvrte otevreno. Mam zkusenosti s obchodem na internet, fotky, cestovkou i nejakymi dalsimi a vsude to funguje podobne... oficialni oteviraci doba neni. Neoficialni vam v obchode radi reknou, ale i kdyz vam tvrdi, ze maji kazdy den otevreno od jiste doby, tak kazdy den neni kazdy, ale proste, kdyz to vyjde. No a holt nekdy to nevyjde, maji nejake vyrizovani ci co a nejsou schopni na vice nez jeden den dopredu rici, jak to vlastne bude. Vcera jsem byla v obchode na vyvolani fotek a jejich zaramovani a kdyz uz v tom obchode konecne meli otevreno, tam mi prodavac rekl, ze se musi koukat na nejake video a jestli bych mohla prijit jindy, az to dokouka... tak jsem ty fotky nechala vyvolat v jinem obchode...

DOBROVOLNICKA PRACE

Hodne studentu spanelstiny tu tak jako ve vsech ostatnich zemich Latinske Ameriky travi svuj volny cas pomahanim v sirotcincich ci domovech duchodcu. Ja byla v sirotcinci vzdalenem asi pul hodky busem z centra mesta. Byla to moje prvni zkusenost se sirotcincem vubec, tak nemuzu srovnavat ani soudit, kazdopadne to byl zajimavy zazitek. V tomhle sirotcinci maji ted celkem 26 deti ve veku 0-5 let, deti se tam dostanou tak, ze je po porodu rodice odlozi do parku ci nekomu prede dvere a zmizi (rodice deti ze sirotcince jsou neznami, ale pravdepodobne velmi mladi, tak 12-14 let). Deti tam jsou rozdelene do 3 skupin: pidideti tak do 9 mesicu, od 9 mesicu do 2 let (10 deti) a od 2 do 5 let (8 deti). Vsechny deti maji prisny rezim a dany cas, kdy si hraji vevnitr, kdy si hraji venku, kdy jedi, kdy se prevlekaji, kdy jdou spat a staraji se o ne 4 radove sestry + dobrovolnice vetsinou z USA. Kdyz jsem tam ty chudinky deticky videla, bylo mi jich docela lito (bylo na nich videt, ze je jejich minulost i soucasnost ponekud poznamenala), ale na druhou stranu se maji lepe, nez mnohe male deti, co se tu toulaji po ulicich, i kdyz sve rodice maji a znaji.
 
SPANELSTINA

S tou travim vetsinu casu... uz v Cechach jsem si vsimla, ze casto vyjde, pokud vezmu anglicke slovicko a vyslovim ho se spanelskou vyslovnosti, je z toho slovicko spanelske... To jsme casto praktikovali v nasich spanelskych rozhovorech s anglicky hovoricimi Martinem a Lilou a vzdy jsme si dobre rozumeli. Naucili jsme se od sebe spoustu nespanelskych slov, o kterych jsme si mysleli, ze jsou spanelska. Jen me ponekud vyvedlo z miry, kdyz mi pak moje ucitelka spanelstiny nerozumnela... napriklad porad jsem rikala "location" se spanelskou vyslovnosti "lokasion", no a ono nic... do toho i v tech spanelskych slovech ruzne prehazujeme a pleteme slabiky a rikame pak nesmysly... tak jako Martin chtel "cuchillo" (cti kucijo, tedy "nuz"), ale rikal "escucho" (cti eskuco, tedy "slysim")... nebo Lila zase vypravela, ze v Mexiku se hodne jezdi na "camiseta" (coz znamena "tricko"... chtela rici "camioneta", coz je nakladak s otevrenou strechou pro lidi)

Gratuluju, jestli jste se docetli az sem a mejte se vsichni moc krasne!
Mirca

1 komentář:

  1. Zajímavé čtení od začátku cestování.Rád cestuji,je však daleko snažší pokud se najdou kontakty kdo se postará o ubytování v rodině.Tam se pozná jak skutečně lidé žijí a nahlédne jinam než turista s cestovkou.Napište něco o nemocích,komárech,hygieně,cenách,počasí.Doufám že si děláte deník příhod a zážitků.Šťastný návrat domů.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com