pondělí 14. září 2009

Byly vyšlechtěny včely, které si poradí s varroázou


Včely nyní agresivně bojují agresivně proti roztočům Varroa. Díky úsilí Agricultural Research Service (ARS) a vývoji včel s charakteristickým genetickým rysem, který jim umožňuje snadno najít roztoče a vyhodit je z plodového hnízda.





Parazitní roztoč Varroa útočí na včelu, Apis mellifera L., sáním její hemolymfy, která je kombinace krve a tekutiny uvnitř včely. Včelstva mohou být oslabena nebo zahubena, v závislosti na úrovni nákazy. Většina včelstev případně uhynou od nákazy varroa, pokud jsou neléčena.

Varroa citlivá hygiena (Varroa-sensitive hygiene (VSH)) je genetická zvláštnost včely, která umožní odstranit kuklu napadenou roztočem ze zavíčkovaného plodu - vyvinujících se včel, které jsou uvnitř buněk plástu chráněny vrstvičkou vosku. Pro včely je někdy těžké lokalizovat roztoče, jelikož ten útočí na včelí plod v zavíčkovaných buňkách.

  Vědci ARS v oddělení šlechtění včel (Honey Bee Breeding, Genetics and Physiology Research Unit in Baton Rouge , La. ) vyvinuly včely s vysokým vyjádřením vlastnosti VSH. Včely jsou přirozeně hygienické, a často odstraňují nemocný plod z plodiště. VSH je specifická forma čištění hnízda zaměřená na odstraňování kukly napadené Varroa. VSH včely jsou agresivní v pronásledování roztočů. Včely se organizují, prokoušou skrz víčko, vytáhnou nakažený plod a jeho roztoče, a vyhodí ho z hnízda. 

http://www.ars.usda.gov/is/pr/2009/090910.htm

Video

Honey Bees Selected by ARS Toss Out Varroa Mites

2 komentáře:

  1. Ten serer s videem je pomalý, odkaz na stažení je i zde:

    http://ulozto.cz/2491370/varroa.wmv

    Jinak se mi zdá, že to je takový malý trik na jednom gov serveru na státního úředníka, aby byl povolnější co se týká financování takových projektů. Kdo kolem toho ví více, tak ví, že udržet takové vlastnosti je jako udržet délku sosáčku u ruské včely jinde ve světě.

    OdpovědětVymazat
  2. Trik ve smyslu podvod to podle mého není. Samozřejmě za investované peníze by se měly prezentovat nějaké výsledky. To jen u nás se dotace do včelařství a ceny medu zvyšují, výzkum není téměř žádný a počty včelstev a produkce medu se snižují. Publikují se hlavně katastrofické zprávy o výskytech moru a neúrodě medu.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com